FAQ

FAQ

Mijn dier kan niet los, is dit een probleem?

Neen! Of het nu je hond, kat of paard is, dit is geen enkel probleem 🙂 Meer dan 75% van de fotoshoots gebeurt aangelijnd. Dit wordt achteraf in photoshop volledig weggewerkt.

Wel vraag ik om een zo klein (dun) mogelijk halsbandje aan te doen, en bij honden liefst geen tuigje.

Bij paarden gebruiken we een dun touwhalster, en bij katten kijken we wat zij wel of niet kunnen.

Mijn hond kent geen commando’s, wat nu?

Eigenlijk is dat helemaal niet zo erg 🙂 De shoot op zich verloopt uiteraard iets vlotter wanneer je hond alles kan, maar moeilijk gaat ook. Ik ben iemand met enorm veel geduld, en ik neem alle tijd die nodig is. Spontane foto’s kunnen ook enorm leuk zijn. Dus wees zeker niet beschaamd of onzeker, geen enkele hond is perfect 😉

Oei, de zon schijnt niet. Wat nu?

Super! Fel zonlicht is absoluut niet mooi in een foto! De mooiste foto’s worden gemaakt wanneer het bewolkt is, in de schaduw of bij zonsondergang. Alleen dan zijn we blij met het zonnetje.

Wanneer krijg ik de foto’s?

Na de fotosessie moet mijn grootste werk nog beginnen. Eerst selecteer ik de mooiste foto’s die samen een mooi geheel vormen. Daarna bewerk ik elke foto met veel zorg en liefde. Zodra alles er tiptop uit ziet, kunnen jullie de afgewerkte fotoreportage komen bekijken. Dit gebeurt meestal binnen de 3 a 4 weken. In onvoorziene omstandigheden kan het al eens langer duren.

Ik heb een sessie op een buitenlocatie geboekt en het regent. Wat nu?

Bij zwaar regenweer stellen we de sessie uit, zorg dat ik zeker jullie telefoonnummer heb om hierover afspraken te kunnen maken. Omdat het weer in ons landje erg onvoorspelbaar kan zijn, wacht ik graag tot enkele uren voor de sessie. Zolang het droog blijft, kan de sessie doorgaan, de zon hoeft niet te schijnen.

Ik wil graag met mijn dier op de foto. Wat trekken we aan voor een sessie?

Je draagt iets waar je je lekker in voelt, maar probeer toch wat de outfits op elkaar af te stemmen. Veel drukke prints zijn geen goed idee.

Kan ik alle foto’s krijgen die je genomen hebt? Ook onbewerkt?

Neen, kwaliteit staat altijd voorop.

Ik maak er een erezaak van om voor jullie mooie foto’s te bezorgen!

Foto’s die er stuk voor stuk schitterend uit zien.

Op restaurant krijg je toch ook niet de schillen van de groenten mee op je bord geserveerd?

Waarom betaal ik een voorschot van 99 euro?

Een fotograaf kan slechts op één plaats tegelijk zijn en kan dus maar een beperkt aantal boekingen aanvaarden. In de natuur zijn sommige momenten maar heel kort, neem bijvoorbeeld de fruitbloesems. Hierbij willen we dus zeker zijn van je komst, zodat andere niet onnodig worden afgewezen.

Het voorschot wordt niet terug betaald. Er vindt geen boeking plaats zonder voorschot.

Waarom zijn fotografen zo duur? Het is toch maar wat foto’s maken?

In de prijs van jouw reportage zitten heel wat verborgen kosten.

Eerst en vooral de BTW. Daarnaast moet een fotograaf sowieso heel wat centen uitgeven om te kunnen werken: een professioneel fototoestel, een reservetoestel voor bij panne, verschillende lenzen, geheugenkaarten, een locatieflits, flitshulpstukken, statieven, batterijen, reservebatterijen en nog meer batterijen… En natuurlijk een snelle computer, allerhande dure fotobewerkingssoftware, een goed back-up systeem zodat jullie foto’s nooit verloren gaan bij een eventuele computercrash. Natuurlijk ook een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid, een werkruimte/bureau en/of een studio die gehuurd of gekocht moeten worden – incl. electriciteitsrekeningen, telefoon, internet, en een auto – incl. brandstof en verzekering – om naar jullie gewenste locatie te rijden. En natuurlijk ook de kosten voor een website, reclame, visitekaartjes, drukwerk, scholing en bijscholing, enzoverder.

En natuurlijk gaat er een groot deel naar de belastingen en naar de sociale zekerheid.

Wat er daarna nog overschiet, mag je gerust mijn ‘loon’ noemen, en daar moet ik van kunnen leven.

In dat ‘loon’ zitten alle uren dat jullie mij aan het werk zien, maar ook alle uren achter de schermen: de tijd voor de voorbespreking, mijn voorbereiding, mijn verplaatsing heen en weer, het overzetten van alle data, het back-uppen van alle foto’s, het uitselecteren van de foto’s, het nabewerken van de geselecteerde foto’s, het klaarmaken van jullie online gallery, het exporteren van jullie foto’s naar een bestandsformaat dat jullie kunnen bekijken, het maken van een diavoorstelling, het ontwerpen van een mooi boek, enzoverder….

Ik ken iemand die meer foto’s geeft voor een lagere prijs

Fotografen proberen meestal een scherpe prijs te geven die in verhouding staat tot de kwaliteit die ze bieden.

Levert een goedkopere fotograaf de kwaliteit die jij zoekt? Dan zou het gek zijn om meer te betalen.

Zoek je kwaliteitsfotografie van een professioneel niveau? Dan hangt daar een prijskaartje aan vast.

Vergelijk het met de maaltijd die je op je huwelijk aan je gasten wil aanbieden:

Een hamburger van het frituur om de hoek kan lekker zijn, maar op je huwelijk serveer je misschien liever steak.

En die is duurder.